Vervanging rioolgemaal

  • maandag 28 augustus 2017

Vervanging van het rioolgemaal

 

Aan de rand van Groede, waar de Schuitvlotstraat bijna overgaat in de Scherpbierseweg, zagen we de afgelopen periode veel activiteit van vrachtwagens en mannen met bouwhelmen en werklaarzen. We wisten niet precies wat ze nou eigenlijk aan het doen waren en zo we hoorden waren er meerdere Groedenaren die zich deze vraag stelden. We zijn daarom maar eens op onderzoek uitgegaan.

Al snel kwamen we erachter dat de opdrachtgever van de werkzaamheden waterschap Scheldestromen was. We hebben het waterschap gecontacteerd en kregen hier al snel de informatie dat de werkzaamheden dienden om het bestaande rioolgemaal, wat daar aan de Schuitvlotstraat gelokaliseerd was, te vervangen. In de oude situatie werd het afvalwater vanuit de kern Groede verzameld bij de Schuitvlotstraat om vervolgens met een persleiding verpompt te worden richting de waterzuivering aan de Puijendijk. Deze waterzuivering is echter al verouderd en aangezien het aanbod van afvalwater stijgende is (door onder andere het plan Waterdunen wat zorgt voor meer aansluitingen op de riolering), moest er wat veranderen. In de planning lag onder meer het vernieuwen en efficiƫnter maken van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens (waar onder meer ook IJzendijke, Biervliet en Hoofdplaat op zijn aangesloten) en daarom werd besloten om ook het Groese afvalwater naar de buren in Breskens te verpompen. In de nieuwe situatie zal het afvalwater dat samenkomt aan de Puijendijk (van onder andere recreatieparken en omliggende woningen) naar de Schuitvlotstraat worden gepompt. Daar wordt vervolgens al het afvalwater verzameld uit Groede in het nieuwe rioolgemaal en dit wordt met een grote persleiding richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens gepompt. Deze persleiding heeft het waterschap in het afgelopen jaar al speciaal aangelegd tussen Groede en Breskens.

Door deze nieuwe route komt de waterzuivering van Groede aan de Puijendijk te vervallen, maar er zal wel een pomp (rioolgemaal) geplaatst worden om het afvalwater vanuit daar naar de Schuitvlotstraat te pompen. Door deze gewijzigde route moet het nieuwe rioolgemaal aan de Schuitvlotstraat meer afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens kunnen verpompen en daarom moesten er dus nieuwe en grotere pompen geplaatst worden. Het nieuwe rioolgemaal wordt pas in gebruik genomen wanneer de installatie in Breskens is omgebouwd, dat volgens de planning april 2019 gereed zal zijn.

    Leave Your Comment Here